diumenge, 14 de novembre del 2010

LA POR, LA RÀBIA

Mentre la mainada vivíem, poc o molt protegits, al jardí de la infantesa, bé ens adonàvem a través de clarianes i esquerdes de la lluita tenaç i difícil que molta gent gran duia a terme. A casa l’esquerda més grossa era aquella per la qual es filtrava el fantasma de la Guerra Civil i ho feia amb les cartes de l’oncle Manel, germà del meu pare, exiliat a França per haver estat capità - un capità de 18 anys - de l’exèrcit republicà, el qual no podia admetre que nosaltres, aquí, féssim com si no hagués passat res, mentre ell malvivia en una terra estranya.
Ell i el meu pare mantenien per carta unes picabaralles constants, fins al punt que a vegades deixaven d’escriure’s durant setmanes...el meu pare aleshores, suposo que per ofegar la mala consciència, ens deia que calia valorar la pau en què vivíem, que la gent vivia millor que mai. Però nosaltres ja endevinàvem que els anys al front d’Aragó primer i l’estada a Argelers després li havien fet créixer la POR molt més que la RÀBIA, ràbia que rosegava el meu oncle, que havia hagut de patir: la repressió franquista, l’ofensiva nazi, el menyspreu dels francesos que el tenien per ciutadà de segona i l’enyorança sense fi de la terra on sabia que no podia tornar.
I la POR i la RÀBIA ens arribaven així com dues cares d’una mateixa moneda: la guerra, que tots havíem perdut i que a ells dos els havia obert una nafra a l’ànima que no sabien tancar.

M. Àngels Escolà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada