diumenge, 19 de juny del 2011

Entorns de casa

Li agradava contemplar l’extensa pineda de Collserola, amb el Tibidabo i la torre de comunicacions com a punts de referència; passar per la deteriorada església de Santa Maria, però, sobretot, perdre’s pel sender rivetejat de plataners que l’acomboiaven fins l’antic pantà; anar pel camí carreter fins la plaça de Vallvidrera; pujar a la vila Joana, tot parant-se al llarg del caminoi per assaborir els poemes de Mn. Cinto.

Malgrat feia 6 anys que hi vivia, encara en coneixia ben poca cosa dels nombrosos viaranys dels entorns de la casa.

maig 2011

Aquest any

Aquest any la primavera
ens porta molt de neguit
malgrat tot sigui com sempre
res no serà igual que ahir.

La mar, perduda la calma,
s’emporta pobles i gent,
la terra es mou i s’esberla
alenades de laments.

Al lluny sonen sons de guerra
més a prop odi i rancor
Què ens està passant als homes
que no sabem què és l’amor?
març 2011

abril


Desperta la terra després d’un llarg son
Nous brots en els arbres, flors de tots colors
Les roses esclaten d’un vermell rabiós

La paraula escrita sembra la llavor
i els cors s’enriallen amb llibres i flors
L’amor també arriba, és temps de saó.

Rosa Bruguera, abril 2011




El pou dels records

Els carrers estrets de Gràcia mantenen la fesomia d’una dona jove, amb empenta, que sempre feia goig, la meva mare. La veig al voltant de la plaça de la Llibertat, que per dins no s’assembla gens a com era, però que ha conservat restaurada tota la seva carcassa. Me l’afiguro gairebé sempre amb les criatures, molts cops als Jardinets, un espai igual i diferent, sobretot perquè hi manca el fotògraf, amb la seva càmera plantada a terra i ell amagant el cap sota el llençol negre; també hi falten els cavallets que, al so d’una música enganxosa, giraven i giraven i a cada volta nosaltres li enviàvem un petó i a ella se l’il·luminava la cara en tornar-nos-el.

I encara, amunt i avall amb el vestit que tan bé li esqueia, blau amb uns traços blancs, com dibuixos d’ocells fets per mans d’infant. Com és de difícil rescatar la memòria del pou dels records en una Barcelona sempre tan canviant.

març 2011




El curs de la vida

La maduresa es nota en totes les coses, fugen les hores i voldries aturar-les per treure’n tot el suc, però te n’adones que, inevitablement, el temps s’escola i ho fa amb pressa i ara, quan l’edat ajuda a veure i viure la pròpia vida de manera diferent pots, amb calma, recobrar el passat.

És sorprenent comprovar com el record defuig les decepcions, els desenganys, la duresa de molts moments, per recordar-ne només els que es confonen amb les emocions viscudes, sigui el torbament del primer amor, l’excitació del que fou passatger, la passió i l’afecte del més vertader i els sentiments perdurables d’amistat. La vida és una constant, com el riu que segueix el seu curs, a voltes juganer i enriolat, d’altres arravatat i rampellut, suara assossegat i tranquil, però, inexorablement, avançant vers la mar.

abril 2011

Fills d’Hèrcules

Mil·lenaris rocams, d’Hèrcules en sou fills,

sarcòfag de gegants, faules de mitjanit,

històriques memòries, cròniques del passat,

pinacles que us alceu de núvols abraçats.

Impactants aguanteu, entre boires i vents,

mirant el món petit jaient als vostres peus.

Guardeu en vostres cims ingents penya-segats,

arrecerant ocells, en els nius acimats.

Oh roques gegantines que ens féu perdre l’alè,

pugem al pic més alt, baixem profunds avencs,

sentim l’emoció del temps immaterial

i entrem, un xic potser, a l’etern immortal.

març 2011

Càrmides o l’amor

No diguis paraules que sonen molt bé

si les desmenteixen els teus ulls després

Dóna’m les mirades sensibles d’abans,

de quan descobríem el nou joc d’infants

Amb la porta oberta ben de bat a bat

a les noves ànsies, als somnis vedats,

tots dos descolgàvem insòlits trencalls

i com els orfebres forjàvem l’espai

Per què fuig l’amor? com és què ens arriba?

Què és l’amor dolçor, o només follia?

Es goig i passió o és el dia a dia?

Preguntes que ens fem al llarg de la vida

Deliri d’amor, emoció, gelosia,

paraules d’amor tendres i sentides

Dóna’m, doncs, l’amor, dóna-me’l, sia com sia,

perquè sols l’amor em fa sentir viva.

Rosa Bruguera, abril 2011

dijous, 16 de juny del 2011

La daurada parmèlia

Davant meu, aquella capsa que guarda per a mí tot un tresor. Obro a l'atzar un embolcall i descobreixo aquelles puntes ovalades de filigrana riquíssima, que dia darrera dia unes mans hàbils han teixit.

Em varen costar molt de trobar. Els contorns de l'habitació s'esborren, apareixen uns altres que retornen a la memòria aquell viatge, quiet, visió il·luminada ple de colors que em transporten a un país de conte. Cases com palauets de princeses, un canal el travessa vorejat de sal.

Rosa Aguaron

Qui em podia impedir sortir de la closca on vivia, per treure els peus de la meva petita patria?

I sadollar-me de conèixer altres terres, altres ciutats, altres persones, i amb ulls goluds beuria d'una font que mai havia tastat. Albirava ja la meva llibertat.

Rosa Aguaron


dijous, 9 de juny del 2011

L’EMBOLCALL DE FOTOS

Obre a l’atzar un embolcall. Temps ençà era un àlbum de fotos; ara és una carpeta del disc dur de l’ordinador.clip_image002

Ja no es troba a casa seva: el soroll dels cotxes es difumina i desapareix, la lluminositat de l’aire esdevé transparent. Comença un viatge quiet, una visió il·luminada pels colors del record: les vacances amb els amics i els fills ben xiquets, la seva mare ... tothom reviu a la memòria.

Tanca l’embolcall i n’obre d’altres: les colònies a l’escola, les festes de Sant Jordi, de Carnaval, les sortides mensuals amb els amics, aniversaris, trobades familiars, viatges, ...

Els records van amunt i avall, són amorosos, que no vol dir que ho aprovin tot; són desinteressats, gens possessius. Cada foto és una pinzellada d’un gran quadre que és la vida, d’uns entorns que ell també ha entreteixit.

                                                        Jaume Roig

dimarts, 7 de juny del 2011

La daurada parmèlia

clip_image002

Obro, a l’atzar, una de les carpetes: ja no sóc a Badalona, els contorns del meu pis s’esborren, n’esguardo uns altres, em sembla que sóc volant damunt la Capadòcia.

El sol, tot just llevat, va fonent les ombres i els replecs de les muntanyes van prenent color: del rosa al grana…

clip_image004Allà baix, el verd tendre de la vinya ens diu que aquí hi ha vida, que no som en un paisatge lunar.

El fred, dalt del globus, em fa pujar el coll i enfonsar el cap, però tot és massa meravellós per no fer altra cosa que mirar i empassar goludament tanta bellesa.

És un viatge quiet, una visió il·luminada pels colors del record.

                                        Maria Àngels Escolà

LES HORES

clip_image001En aquest últim capítol –Les hores -, Glauca, en repassar la seva vida, reflexiona sobre el pas del temps i sobre la seva actitud davant la vida. El resultat d’aquesta reflexió són unes pautes vitals i l’exaltació d’uns valors per poder resistir els canvis que tota vida plena comporta.

Pautes de vida que li permeten d’una banda ajustar-se a la realitat de la vellesa: a menys capacitat d’acció, més capacitat de reflexió, però també més necessitat d’adequació a les limitacions físiques (d’aquí li ve treballar amb un tempo més lent o deixar d’estimar amb passió).

Exaltació d’uns valors, fruit de la cultura i de les experiències viscudes, que la fan decantar-se cap als models clàssics, pel que comporten d’harmonia, contenció, serenitat, esforç, lleialtat i compromís enfront dels models orientals, molt més sumptuosos i banals que s’arreceren al costat de la tirania. I el que crec que és més important: Glauca aposta pel goig de viure i això suposa – en aquesta època de la vida encara més – gaudir del moment pel sol fet de poder-hi ser, acceptant la realitat i les seves mancances i sublimant-ho tot a través de la seva condició de dona i de la seva creativitat: la seva poesia, la seva música.

I així s’acara al futur més proper, sense caure en el parany de recordar i rabejar-se en els moments de dolor passats i buscant bones companyies que li donin serenor i tendresa, amanint-ho tot amb un toc d’humor i d’ironia.

Per acabar, crec que Glauca ens dóna al llarg del seu llarg viatge, i especialment a l’últim capítol, una lliçó del que avui en diríem bona higiene mental, que és saber passar pàgina per poder gaudir l’encant de cada moment, assumint els canvis i, així, per dir-ho amb les seves paraules, poder SOBREVIURE’S.

Maria Àngels Escolà

SALVAT

Joan Salvat-Papasseit Ex. 30

Si tingués un vaixell m’enduria les noies,

si volien tornar deixarien llurs cors:

i en faria fanals

                       per a prendre’n de nous.

Joan Salvat-Papasseit La gesta dels estels

En cert sentit, però, jo retrobava el meu estimat Salvat en aquell port, instal·lat en corbetes estàtiques, inamovibles, sempre tocant el mar, però només podent lliurar-s’hi amb la imaginació i amb la visió constant del tràfec dels altres vaixells, que aquests sí, endinsant-se mar enllà li obrien aventures impensables. Vull dir que me l’imaginava en el marc dels seus jocs d’infant, de la seva creixença d’adolescent: primer atrapat en un asil, bressat per les aigües del moll, després bastint tot un món paral·lel de mariners i corsaris, on devia córrer atrapant els cors que li oferien les estimades per fer-ne fanals que posessin llum a tanta grisor.

                                           Maria Àngels Escolà

NO EM DIC LAURA

             A Lluís Campdelacreu

clip_image002Camines a palpentes,

Orfe d’un somni,

Confies de refer-lo.

Sol, entre un món de boires,

Guardes la flama,

Dels qui la varen perdre.

Qui sap si pots comprendre

La llavor útil,

Que escampes en sòl tendre.

                                                   Maria Àngels Escolà

dijous, 2 de juny del 2011

FOTOGRAFIES EN BLANC I NEGRE

Les estimo, em fan companyia, les miro i les remiro, és un recull dels meus éssers estimadíssims.clip_image002

Els estenc sobre la taula, imagino que es mouen, parlen, canten, són feliços i m’abracen. Quantes coses varen passar que jo no vaig viure?

És xocant. Tant, que no tornaran. Però m’acompanyen, intento ser real i qualsevol moment és bo per somriure a les fotografies. És un costum festiu ple d’amor.

Trini Guilera

VIATJANT

Obro, a l’atzar, una capsa guardada dalt l’armari que porta el rètol de viatges. En obrir-la i anar escampant el contingut, ja no em trobo al meuclip_image001 pis de Barcelona. Em venen a la memòria aquells racons visitats que primer només eren un nom o un punt sobre un mapa i que han esdevingut imatges i sensacions. El plaer de preparar un viatge recopilant la informació precisa, buscant documentació i guies, i situant una ruta sobre el mapa, forma part del recorregut en si, però després quan hi ets, la sensació física que entra pels ulls i fins i tot s’enganxa a la pell, fa la resta.

Regirar els papers guardats em transporta als canals d’Amserdam; a dalt de l’Aiguille du Midi; danvant les pintures del Giotto a Assis; a la bora del mar de la cala Pregonda o pujant al llac Certescan al Pirineu. Recordar les anècdotes rellegint el quadern de viatge que sempre he escrit; identificar els bitllets i les entrades de Museus i fins i tot desxifrar els comptes de hotels i restaurants em porten en un viatge quiet, una visió il·luminada pels colors del record...

Anna Maria Mora

dimecres, 1 de juny del 2011

VIATGE QUIET

Representa que col·lecciones alguna cosa: puntes, didals, rondalles, monedes, etc.

Segueix el model del llibre des de “ Obre, a l’atzar, un embolcall...: ja no es troba a .........., els contorns del seu pis s’esborren: n’esguarda uns altres, li sembla tornar a............................ Un viatge quiet, una visió il·luminada pels colors del record.


Obre, a l’atzar, una capseta: ja no es troba a la seva habitació, els contorns del seu pis s’esborren. És a la riba de l’Oos, en plena Selva Negra, estudiant-ne els lepidòpters. N’esguarda unes altres. Li sembla tornar a les muntanyes, tan estimades del Pirineu, per on ha volat perseguint els bells i acolorits exemplars diürns: les papallones rei, les tigre o les atractives zebrades; ha baixat de nou als rierols per observar com, sobre les branques de l’olivarda, les ales de les papallones canvien de color segons la inclinació dels raigs de sol; s’ha enfonsat als avencs més profunds cercant el paó de nit i tantes d’altres que amaguen en l’obscuritat la delicada i efímera bellesa. Un viatge quiet, una visió il·luminada pels colors del record.



M. Teresa Aiguadé

LA DAURADA PARMÈLIA .- CINC HAIKUS ENCADENATS

A l’atzar, obre

una bossa curulla

de recordances...


Mira i evoca

que lluny es troba ara

de Barcelona...


Els ulls acluca

i el mar Mediterrani

joiosa albira...


La remembrança

dels colors de sa terra

l’ha il·luminada...


Feliç ansia

tota una vida plena

de poesia...


LL. Guardiola, 26 – 5 - 1011








LA COL·LECCIÓ

Obre al atzar una caixa de fusta. Ja no es troba a Olesa , els contorns del petit i vell taller de fusteria del seu avi s’esborren: és al Museu Etnogràfic de Cervo (Itàlia) on hi veu totes les eines manuals de fuster: xerracs, gúbies, ribots, centenelles, filaberquins, serjants, que ell col·lecciona. N’esguarda una altra que conté una gran garlopa amb un gros agafador per a la mà. Li sembla tornar al vell barri d’artesans del seu poble. Un viatge quiet, una visió il·luminada pels colors del record.



Josep Quer, 23 maig de 2010