diumenge, 31 d’octubre del 2010

A Mn. Cinto Verdaguer


Profeta insigne
la llengua per bandera
que el temps no esquinça

Canta a la terra,
la pàtria irreductible,
febril quimera

Essència primera
n’és la llengua del poble
que el pas redreça

Feres salvatges
com lleons sedents de presa
contra ell udolen

Tot ho suporta
aligot en la tempesta
fort com un roure

Punyents ferides
record de tants ultratges
la mort s’emporta

La gent recorda
l’eximi cant del poeta
ja viu per sempre

Rosa Bruguera

divendres, 29 d’octubre del 2010

Totes Tres

Totes tres germanes esperàvem el final de curs per agafar el tren, aquell lentíssim tren de carbó que trigava hores i hores. Sortíem de casa de bon matí cap a l’estació de França, i no arribàvem a destí fins el capvespre, en aquell temps només hi havia el cotxe de línia d’havent dinat.
La vida de pagès sempre és una descoberta, vivíem la collita amb gairebé la mateixa joia i les mateixes temences que la gent de casa. Esperàvem la batuda tot recordant l’emoció dels anys anteriors, ens deixarien pujar de nou al diable, al rodet, i esperaríem que bufés aquell ventijol que destriaria el blat de la resta de la palla.
Per això quan encetàvem el camí cap els erals, fressat en aquella època de l’any per la munió de carros que anaven i venien i de gent, poruga que el temps canviés i una tempesta ho engegués tot en orris; anàvem tan contentes que res no ens podia prendre l’alegria que portàvem dins.
Rosa Bruguera

Soroll eixordador

Entre els records esgrogueïts com les làmines llargament exposades a la llum, ressalta la boca que es movia sense emetre cap so, cap so que jo pogués entendre, poc avesada com estava al soroll eixordador dels telers; em tapava les orelles, però no tenia prou ulls per mirar-ho tot: les bitlles que engolien el fil i s’engreixaven metòdicament fins que s’aturaven quan estaven plenes; els fils de l’ordit, ara amunt, ara avall, amb una rapidesa i una pulcritud que em meravellava i les llançadores que els travessaven tot formant la trama, però quan s’acabava o es trencava el fil de la bobina, aleshores la meva padrina corria d’un teler a l’altre i d’aquell a la bobinadora per nuar-los o reposar la bitlla dins la broca, o recuperar la llançadora perduda enmig de la selva de tots aquells fils.
Rosa Bruguera

dijous, 28 d’octubre del 2010

Esclat

Cada ocell té la seva hora
per a festejar el nou dia,
L’hivern que ja dura massa,
el moment ha d’esperar.
La primavera esclata
i amb ella del cor dels homes
s’allunya ja la boira
i comença a germinar

Rosa Bruguera

La plana de Vic


¿Lo rossinyol que canta, la tórtora que plora,
a fer-hi ses albades són gaire matiners?
Tornaren-li orenetes al porxe que s’enyora?
Ja van engarlandant-se de roses los rosers?

Jacint Verdaguer

divendres, 22 d’octubre del 2010

La principal atracció per als infants ...

La manguera curta, la manguera curta
Al mig de la Plaça, una benedicció. Tots els vianants s’hi aturaven per sadollar la gola i fer un petit repòs. Jo crec que hi passava tot el poble a una hora o altra.
La quitxalla, ”aquests nanos de la plaça de les Fonts”, ens coneixíem tots els personatges propietaris de cases i botigues que encerclaven la plaça. L’escombriaire, de bon matí, quasi que ens anunciava el dia.
El mestre Povill, amb la seva bata blanca, sortia a la porta de l’Acadèmia a donar-nos la benvinguda al punt de les nou. Més d’un centenar d’encaixades deien: ” Bon dia, senyor Povill”.
El de cal Sastre Aixelar, botiguer de vetesifils, regava el tros de façana abans d’aixecar la persiana de ferro poc engreixada.
Les dones atapeïdes a l’entrada del forn; l’olor del pa calent i elles, bo i despatxades, no gosaven sortir al carrer si érem al gener o febrer; tot s’ho deien a dins de cal Bià.
A casa meva, ca l’Antiga, el meu avi es llevava a les sis per obrir a les vuit. Perquè els sacs de cigrons, mongetes i llenties havien d’estar a curull i el terra fregat abans de començar la venda.
Però la figura que més es dreça en la meva memòria tot i que en la realitat es posava corbada pel pes del treball i l’edat, era la del municipal que regava cada dia la Plaça, centre del poble. Era el vell Magaña, besavi de la Maria Teresa, que amb una mànega gruixuda i pesant intentava ruixar la canalla que el provocàvem cantant-li: “ La manguera curta, la manguera curta”.

Josep Quer Pujol, 12 d’Octubre 2010



Plaça de les Fonts d'Olesa de Montserrat (anys 50)

La paradeta
A la plaça de les Fonts ens reuníem tota la canalla dels carrers del voltant.
Els botiguers i els veïns de la plaça ens coneixien molt bé i acceptaven, uns més benèvols que altres, les bromes innocents que ens feien riure i a vegades marxar corrent, cames ajudeu-me, fins a amagar-nos a la cantonada més propera.
El forner que sortia, tot enfarinat, a fumar-se una cigarreta a la porta de la botiga quan, al matí, havia acabat la seva tasca. La dependenta de la botiga de roba, que obria puntualment la persiana de l’aparador. La perruquera, que xafardejava, darrera els vidres, els pentinats de les mares que portaven els nens a l’escola del costat. La mestressa de la botiga d’ultramarins, que anys més tard seria la meva sogra. Tots ells formaven part del meu paisatge quotidià.
Moltes altres figures es drecen, com un retaule vivent, davant de la memòria ja massa adulta. Però una de les principals atraccions per als infants del barri era, indubtablement, la paradeta de venda de tallades de síndria i meló que es posava als vespres d’estiu sota els porxos de la plaça. La mestressa, una dona prima i de cara revellida, plantada davant la petita taula de fusta, tota plena de claus que sortien des de sota per punxar-hi les fresques i sucoses tallades de fruita que oferia a dues pessetes la peça, no feia honor al plaer que suggeria aquell mar tranquil de petits vaixells, vermells i grocs, arrenglerats i immòbils, esperant l’atac de l’enemic invisible.
En aquest cas, però, l’enemic no atacava, només mirava. Després d’una bona estona de jugar i córrer, anàvem a badar davant la suculent flota en formació i a tots se’ns feia la boca aigua pensant en la dolçor d’aquelles fruites beneïdes. Llavors corríem cap a casa a veure si podíem arreplegar alguna pesseta per fer-nos amb el preuat botí. A vegades ho aconseguíem, altres vegades havíem d’esperar que el vent bufés d’un altre cantó.

M. Teresa Aiguadé, 15 d’octubre de 2010

Haikú

En el capítol I Maria Àngels Anglada escrivia dos versos:

Fil de maragdes,
ànima, fil de somnis

A classe vam deduir que encetava un haikú i l'hem arrodonit:

Fil de maragdes,
ànima, fil de somnis,
la veu de l'aigua.

M. Teresa Aiguadé

dimecres, 20 d’octubre del 2010

Drapaires

Quan obries la porta ja sabies a què es dedicaven la gent de la casa, aquella entrada sense taulells, amb tot de peces amuntegades acabades de fer, a punt que les vinguessin a recollir i la fortor de l’oli dels telers, tot plegat una barreja que ja t’indicava que allà es treballava a preu fet, a tant el plegador, com tants altres drapaires de Sabadell, així en deien, així en diuen a totes aquelles persones que tenen un o dos telers però que treballen per compte d'altri.
Rosa Bruguera


Soroll eixordador

Entre els records esgrogueïts com les làmines llargament exposades a la llum, ressalta la casa de la meva padrina, una dona amb uns ullets tan vius que semblava que totes li ponien. Sempre la trobaves al cobert del fons de l’eixida, al mig de la "U" formada pels dos telers encarats i la bobinadora, així una sola persona ho podia controlar tot.
Recordo la boca que es movia sense emetre cap so, cap so que jo pogués entendre, poc avesada com estava al soroll eixordador dels telers; em tapava les orelles, però no tenia prou ulls per mirar-ho tot: les bitlles que engolien el fil i s’engreixaven metòdicament fins que s’aturaven quan estaven plenes; els fils de l’ordit, ara amunt, ara avall, amb una rapidesa i una pulcritud que em meravellava i les llançadores que els travessaven tot formant la trama, però quan s’acabava o es trencava el fil de la bobina, aleshores la meva tia corria d’un teler a l’altre i d’aquell a la bobinadora per nuar-los o reposar la bitlla dins la broca, o recuperar la llançadora perduda enmig de la selva de tots aquells fils.
Com que allà regnava el soroll havien posat una bombeta vermella que s’encenia i apagava quan algú trucava a la porta, quin gran invent em semblava haver substituït la senyal acústica per la visual!

Rosa Bruguera - Barcelona, octubre 2010